Terrárium, vivárium hátterezési alapok – DIY

Az alábbi cikkben részletesen leírjuk, hogy kell  terráriumot, viváriumot, flóráriumot illetve  paludáriumot hátterezni. Mire kell odafigyelni, ha sajátkezű hátterezésbe fogunk. Mivel elsősorban trópusi esőerdei állataink (nyílméregbékák és gekkók) vannak, ezért a hátterezés kérdését most ebből az irányból közelítjük meg, de például a fehércementes csemperagasztós háttér univerzális, szinte bármilyen állathoz tökéletes választás, míg a szórt felületű vagy a parafás akár pókok, gyíkok, gekkók, kaméleonok stb. számára is jó választás. 

Állataink lakhelyét, azért érdemes hátterezni, hogy minél komfortosabb legyen számukra. Ezzel növeljük a belakható teret, illetve fokozzuk a természetességet, nem utolsó sorban pedig Nekünk, gazdiknak is jobban esik egy szelet természetet nézni, mint egy csupasz „üvegkalitkát”. A gyári műanyag alapú, illetve a terráriumkészítők által alkotott háttereken kívül még szóba jöhet a saját kezűleg készített vagy az angol mozaikszóval DIY (Do It Yourself=csináld magad) hátterezés. Az előbbi két módozat vitathatatlan előnye az időtakarékosság, főleg, ha a terráriumot már előre hátterezve kérjük.

Sajátkezű terráriumhátterezésre az alábbiak miatt adják az emberek a fejüket: ki szeretnék élni a kreativitásukat, spórolni szeretnének egy kicsit a hátterezés költségén, illetve saját konkrét elképzelésüknek megfelelő hátteret kívánnak megvalósítani. Annyi megjegyzést azért fűznék a takarékosság kérdéséhez, hogy a szükséges anyagok, festékek nem mindig kaphatóak kis kiszerelésben, szóval egy kisméretű háttér elkészítésénél nem igazán lesz gazdaságos a sajátkezű megoldás.

Hogyan késztsünk fehércementes, csemperagasztós hátteret?

Első lépésként hungarocellből, purhabból vagy akár ezeket vegyesen használva kialakítjuk a háttér elnagyolt formáit, ültetőzsebeket, párkányokat, nagyobb sziklaformációkat. Mindkét anyagot nagyon jól lehet vágni tapétavágóval vagy éles késsel. A hungarocellből készült részt hőlégfúvóval vagy konyhai gázgyújtóval tudjuk finomítani, ha túl szögletesnek találjuk az éleket.  A purhabbal körültekintően  kell dolgozni, maximum fele annyit nyomjunk ki, mint amennyit gondolnánk, mert utólag bőven megdagad, sőt extrém esetben a terráriumot is szétnyomhatja. Ha jól sikerült kialakítani a formákat, akkor a purhabnál nem kell sniccerrel vagdosni. A következő lépés az első réteg fehércement vagy csemperagasztó felvitele ecsettel vagy, ha kellően hígra csináltuk és a terráriumot el tudjuk fektetni, akkor akár önteni is lehet. A hungarocellre nagyon jól tapad mindkét anyag, a purhabot viszont előtte mindenütt csiszolópapírral érdesíteni szükséges különben nem tapad rá már az első réteg sem, illetve elég hamar elkezd lepattogni. Mi a fehércementet preferáljuk inkább, mert a csemperagasztó kicsit szemcsésebb felületet ad. Ha mégis szemcsés felületet szeretnénk, akkor egy pici homokot kell a fehércementhez keverni. Fontos, hogy ha mégis csemperagasztót használunk, akkor csakis flexibiliset válaszunk, mert a sima megrepedezik. Az első réteg száradása után (24h) jöhet a második és a harmadik. A már az első réteget is érdemes színezni. Mi vasoxid alapú színező pigment porokat használunk, ezek száradás után az állatokra nézve teljesen veszélytelenek, de vannak, akik a különböző színező pasztákat részesítik előnyben. Minden réteg felvitele után célszerű kivárni a száradási időt, illetve egy kézi növénypermetezővel időnként körbe spriccelni, elkerülendő a gyors száradás miatti repedéseket. Az esetlegesen üvegre csepegett cementmaradványokat egy kézi pengés festékkaparóval óvatosan el tudjuk távolítani. Ha ügyelünk arra, hogy sehol ne maradjon egy pici lyuk sem cementréteg nélkül, akkor igazi tücsök-rágásálló, kemény hátteret kapunk. A különböző rétegek felhordása közötti időszakokban az ecsetet, spaklit és a keverőtálat mossuk el alaposan, mert ha egyszer rájuk száradt az anyag, akkor azt szinte már lehetetlen leszedni róluk.

Néhány fehércementtel hátterezett terráriumunk:

További képeket, videókat a berendezett terráriumainkról a “Galériánkban” találsz

Egy kis munkavédelem: Purhabbal csak jól szellőző helyiségben dolgozzunk, illetve amíg teljesen meg nem kötött kerüljük a nyílt láng használatát, mert a száradás során felszabaduló lévő gázok robbanásveszélyesek! Azt mindenkinek a fantáziájára bízom, hogy egy felrobbanó üvegterrárium milyen sérüléseket tud okozni.

„Szórt” felületű háttér kialakítása: A hátterezés alapját valamilyen ragasztóanyagba ágyazott természetes fedőanyag képezi. A fedőanyag nagyon sokféle lehet: tőzeg, kókuszrost, fakéreg, homok, gyöngykavics vagy akár porított xaxim is.  Az alap kialakítása teljesen megegyezik a fehércementes változatéval. A szórt réteg mehet direktben a hungarocellre vagy purhabra is, de aki teljesen biztosra akar menni, az kenje le egy-két fehércementes réteggel az alapot és csak utána következzen a ragasztó réteg. A kész alapot szilikonnal vagy elastuporral célszerű lekenni, és erre kell rászórni a fedőanyagot.  Ez utóbbiból többet célszerű használni, mint amennyi kell és egy picit bele is lehet nyomkodni. A száradást követően a maradékot ecsettel tudjuk lesöprögetni. A csobogós részekhez inkább fehércementet használjunk, mert a víz igen hamar kimossa a szilikonból vagy az elastuporból a beleszórt anyagot. Tartósságra a szilikon és az elastupor megegyezik, de azért vannak lényeges különbségek is.

Szórt felület kialakítása szilikonnal: A szilikon az üvegre is feltapad, de csak olyan fajtát válaszunk, amelyik nem tartalmaz gombásodás elleni anyagokat. Sajnos a színezett változatokat főleg vizes helyiségbe szánják, ezért ezek tartalmaznak ilyen szereket, melyek az állatokra nézve nagy valószínűséggel károsak. A szilikon utólag nem igazán színezhető. A szilikont a hordozófelületre rá kell nyomni és az ujjunkkal (kesztyű használata erősen ajánlott) egyenletesen kell szétkenni. Sajnos a fedőréteget csak pár percünk van rászórni és belenyomkodni, mivel utána  a szilikon felülete elkezd “bőrösödni” és ha ez megtörtént, akkor már nem fog beleragadni a szóróanyag.  Ezért, egyszerre csak néhány négyzetcentit szilikonozzuk be.  A teljes száradási idő 24 óra. Mivel, az ujjal való kenéssel nehéz minden apró lyukat teljesen eltüntetni, ezért maradhatnak olyan részek, ahol a tücskök könnyen berághatják magukat. Ennek megoldására a nyílméregbékák mellé, célszerű valamilyen gekkót is betenni (pl.: gyászos gekkó), mert azok az elkódorgott és időközben megnőtt, már nem hangya méretű tücsköket is meg tudják enni, melyeket a békák már nem.

Szórt felület kialakítása elastuporral:   Az elastupor alapból szürke-, de színező pigment hozzákeverésével bizonyos határok között más színűre is átszínezhető. Az elastuporral sokkal könnyebb és gyorsabb dolgozni, mert egyszerre nem csak néhány négyzetcenti, hanem az egész terrárium lekenhető, mert a “bőrösödési ideje” kb. 1 óra. Továbbá, nem az ujjunkkal kell pepecselgetni, hanem ecsettel egyenletes rétegben is felvihető az adott felületre vagy akár önthető is. A teljes száradási ideje a szilikonhoz hasonlóan 24 óra. Az ecsettel való eldolgozhatósága miatt, kicsi az esélye, hogy lyukak maradnak és beköltöznek a háttérbe az elkódorgott eleségállatok pl.: tücskök.  Az elastupor száradás után gumiszerű, teljesen rovar rágásálló. Az elastupor sajnos nem tapad 100%-osan az üveghez, ezért alá szükséges egy hungarocell vagy valamilyen hordozóréteg. Természetesen, ha a háttér széleinél az elastupor hozzáér az üveghez, akkor ott nem válik le, csak nagy felületen gond a tapadás (pl.: az egyik oldalüveg direktben lekenése elastuporral). Szórt felületű mű indák, liánok is könnyen készíthetők vele: a köteleket/madzagokat le kell kenni elastopurral és utána tőzegben vagy kókuszrostban illetve akár szárított mohában kell megforgatni. Az ecsetből az elastuport sajnos nem lehet kiszedni, ezért használata után sajnos ki kell dobni.

Hátterezés préselt parafa (expandált) lappal:

A parafa az egyik legsokoldalúbb hátterező anyag, illetve dekorációs fa. A minimális vízfelvétele miatt nem penészedik, ezért nem csak a szárazabb, hanem a magas páratartalmú terráriumokba is kivallóan alkalmas. További előnye, hogy pillekönnyű! A préselt vagy más néven expandált parafalapok gyártása során, a parafát először ledarálják, majd vízgőzzel, vegyi anyagok hozzáadása nélkül, lapokra préselik. Általában sötétbarna színű, recés késsel könnyen darabolható vagy akár törhető is. Az üveghez illetve saját anyagához szilikonnal lehet hozzáragasztani. A legtöbb trópusi növény előszeretettel gyökerezik bele, a futónövények is könnyedén megtapadnak felületén. Az orchidea, tillandsia vagy broméliakedvelők alap „ültető” közege.  Nagyobb karmú állatokhoz nem javasolt pl. agáma, mert puha a felülete.

Hátterezés parafa kéreggel:

A parafa nem csak feldolgozott állapotában kiváló hátterező anyag, hanem szűzkéregként is. A hátteret ki kell nyomni purhabbal és ezután a kisebb-nagyobb  parafalapokat csak bele kell nyomkodni. A kimaradó részeket pedig elastuporos vagy szilikonos szórt felületnek célszerű megcsinálni.

Vitorlásgekkó terrárium parafkéreg beépítéssel

Hátterezés páfránylappal (xaxim):

Ugyancsak természetes anyag, a xaxim páfrányból készítik. Szálas szerkezetű, sokkal szellősebb, mint a parafalapok, ezért még a legérzékenyebb orchideáknak is ideális felület. Szárazon merev, viszont nedvesség hatására viszont kicsit felpuhul és rugalmasabb lesz. Késsel könnyedén vágható, szilikonnal az üveghez ragasztható. Általában táblában vagy darálva kapható, de készítenek belőle virágcserép vagy íves bújó formájút is. Spórákat tartalmazhat és megfelelő fény és nedvesség hatására mohák és páfrányok hajthatnak ki belőle. A hosszú tárolás nem tesz jót ennek a képességének. Mivel, senki nem tudja, hogy előzőleg mennyit “állt” a raktárban, így erre a képességére sajnos nincs garancia. Aki csak a mohásítás miatt hátterezné ezzel az anyaggal a terráriumát, az menjen biztosra és kezelje a felületet Dusk Tropic moha spórával, vagy futtassa be valamilyen vízi- (jávai, flame, spiky stb), vagy forrásmohával, tapasztalatunk szerint ezeknek is optimális felületet biztosít. A lényeg hogy soha ne száradjon ki, de a nedvesítéshez, csakis lágy vagy eső vizet szabad használni!

Xaxim lap

Epiweb® és Hygrolon® rendszer:
Ezekről a hátterezési módszerekről részletesen írtunk “Mi és mire való a Hygrolon® valamint az Epiweb®? – mohásítási kisokos” című cikkünkben. A lényegük: mindkettő jól növényesíthető, mohásítható hátterező anyag, melyek biztosítják a folyamatos és optimális vízellátást, úgy hogy közben a növények gyökere folyamatosan szellőzik és emiatt nem indulnak rothadásnak. Könnyen mohásítható  a Dusk Tropic trópusi mohaspórával vagy a xaximnál felsorolt mohákkal.

Vágódeszkán apróra vágott akvarisztikai jávai moha Epiwebre ecsetelve

Hátterezés kókuszrost lappal:

A kókuszrost lapok préselt és ragasztott kókuszháncsból készülnek. Változatos méretben kaphatók, a vastagságuk álltalában 1 cm. Az alapváltozat világosbarna színűek, de a Jungle változat zöldes sötétbarnás. Nagyobb ollóval vágató, hajlékony anyag. Amire figyelni kell, hogy ne pontosan méretre vágjuk, illetve minél több helyen ragaszuk fel az üvegre, mert a nedvesség és a pára hatására minimálisan, de megdagad.

Különböző hátterezési módozatok keverése:
Természetesen a különböző módszereket vegyesen is lehet alkalmazni. Például egy csemperagasztós hátterű terrárium oldalfalait nyugodtan hátterezhetjük akár parafalapokkal is, mert előbbin fixek az ültetető helyek, viszont utóbbin oda tudjuk tűzni a növényt, ahová éppen szeretnénk.  A legtöbb háttérbe bele lehet építeni különböző természetes gyökereket, ágakat vagy parafa kéregdarabokat, köveket is. Például a csobogó vize egy megfelelő vasfán vagy mangrovén is végigfuthat, sőt, ha az a fa még üreges is, akkor a szivattyú csövét is el tudjuk vele rejteni. Összegezve, csak a képzelet szabhat határt!

Vegyes hátterezés, közöpütt a csobogó fehércment terméspalával, körülőtte elastuporra szort kókuszrost

A fent leírt módszerek egy része elég sok piszokkal jár, ezért senki ne a perzsaszőnyeg felett vagy a nappaliban kezdjen el terráriumot hátterezni. Mivel a hátterezés nem 5 perces munka és a munkafolyamatok között van, hogy egy napot is várni kell, ezért olyan helyen végezzük, ahol nincs útban a napokig is készülő terrárium. Ezekből következik, hogy a családi béke megőrzésének érdekében előzetesen kérjünk írásos hozzájárulást a családtagoktól. Ha ez megvan, bátran hozzáfoghatunk! 😀

További hasznos cikkeket találsz a folyamatosan bővülő tudástár menüpont alatt is!

Hátterezési terráriumépítési termékek: tovább