EpiWeb® kicsi ültetőzseb (8×4,5×8 cm)

(1 vásárlói értékelés)

700 Ft

A Svéd DUSK Tropic, prémium márka a növényes/mohás terrarisztika területén, mi sem bizonyítja jobban, hogy ők a gyártói a külföldön már elterjedt EpiWeb® és Hygrolon® rendszereknek.

Termék: EpiWeb® kicsi ültetőzseb,  külső méretek: ~8×4,5×8 cm ( hossz x mélység x magasság), belső méret: ~4,5×2,5×6 cm

A háttérre vagy akár az üvegre egyszerűen felregasztahtó.

Segítségképpen ajánljuk mohásítási kisokosunkat, illetve további hasznos cikkeket találsz a folyamatosan bővülő tudástár menüpont alatt is!

Epiweb® rendszer általános leírása:
Nem csak terráriumban, viváriumban, paludáriumban alkalmazható, készíthetünk vele szobai dísztálakat, palackkerteket, zöldfalakat, mohafalakat stb. Az epiweb dísznövény illetve kertészeti felhasználásásról az “Epiweb® profi ültetőközeg orchideákhoz és más epifita növényekhez, egyenesen Svédországból!” című cikkünkben olvashatsz bővebben.

Az EpiWeb® rendszer tulajdonképpen egy önmagát öntöző rendszer, aminek alapja az EpiWeb® panel/lap, amit ha felülről nedvesítünk, akkor azt szétteríti magában. Ezzel ideális nedves környezetet teremt a trópusi moháknak, növényeknek, páfrányoknak, miniatűr orchideáknak (Lepanthes sp.) és más epifita növények is. A legtöbb akvarisztikai moha (jávai, karácsony, flame, spiky stb.) és növény, emers módon tartásához (“szárazon”) is optimális feltételeket nyújt.

A nedvesítésen túl maga az anyag kellően szellős, ahhoz hogy a növények gyökerei ne rohadjanak be, ugyanakkor védve vannak, mert az anyagon belül fejlődnek.

A rendszer másik eleme egy vízpumpával táplált, (rejtetten is megvalósítható) esőztető vagy csepegtető, ami felülről nedvesíti az EpiWeb® panelt. Attól függően hogy milyen növényekhez vagy mohákhoz használjuk, a vízpumpa működhet egyfolytában, vagy időzítővel vezérelve szakaszosan. Az esőztető vagy csepegtető rendszer helyett, fúvókás párásítórendszer is használható. A növények vízellátása vezérelt, ezért akár teljesen nyitott rendszereket, pl. mohafal, térelválasztó növényfal is készíthető vele.

A panelekhez EpiWeb®-ből készült liánok, ágak, ültetőzsebek, kaspók is csatlakoztathatók, a nedvesség ezekbe az elemekbe is átjut. Külön-külön is ideálisak pl. parafa helyett epifita növények nevelésére.

Fontos különbség az EpiWeb® és a Hygrolon® anyagok között, hogy az előbbi csak vízpumpa (a maximális magasságot a vízpumpa emelési magassága szabja meg) segítségével tartható nedvesen, utóbbi pedig ~35 cm-ig magától is feltudja szívni a nedvességet, 35 centi fölött már a Hygrolon®-nak is kell rásegítés.

Használata: A z EpiWeb®-et legegyszerűbben szilikonnal vagy ragasztópisztollyal lehet felragasztani  pl.  terrárium hátterére.  Szinte bármilyen anyagra rögzíthető: fa, hungarocell, púrhab, szikla, parafa, xaxim, kő, műanyag stb; de mivel kellően merev bizonyos magasságig magában is megáll. Hőlégfúvóval melegítve hajlítható.

Mohásítás menete:
Keverje össze a Dusk Tropic mohamixet szoba hőmérsékletű vízzel úgy, hogy híg joghurt szerű állagot kapjon, majd 1-2 órát pihentesse. Ecsettel vigye fel a Hygrolon® vagy Epiweb®-re, 1-3 mm vastagságban. Kb. 1 hónap múlva kezdenek megjelenni a zöld előtelepek (protonema), először csak foltokban, mintha algás lenne a felület. A teljes mohásodás optimális esetben 3-4 hónapot vesz igénybe. Más anyagokra is fel lehet vinni, (pl. parafa, xaxim stb.), de ügyelni kell a folyamos nedvességre!

Amire érdemes odafigyelni a mohaspóra mixes mohásításnál:: A felületet folyamatosan nedvesen kell tartani, nem száradhat ki! A lágyvíz, vagy az esővíz használata javasolt. A legideálisabb megvilágítás: 5000-6500 Kelvines, ~7000 Lux/m². Célszerű Skylight professzionális növényes lámpákat használni, ezekkel már szépen elindul a mohásodás. A bekevert mohaspóra mix kiszárítás után, tovább tárolható. A mohaspóra felvitele után rendszeresen növénytápozni kell! Amenyiben állat is van a terráriumban, akkor csak akvarisztikai célra is alkalmas növénytápot használjunk!

FIGYELEM, FONTOS! A Dusk Tropic mohaspóra csak haladóknak/profiknak ajánlott! Mivel működéséhez erős megvilágítás, jó szellőzés, lágyvíz, növénytápozás, sok türelem szükséges! Kezdő “mohásítóknak” a vágódeszkán apróra vágott akvarisztikai mohát (pl.: jávai) javasoljuk, mivel így,  akár 2-3 hét alatt is látványosabb eredményt tudnak elérni, mint a Dusk Tropic mohaspórával!

Technikai adatok:
Anyaga: Polietilén-tereftalát
Vízfelvevő képesség: 76% %
Vezetőképesség: 0-1 μS
pH: 7,0 (semleges)
Szín: szürke
Tömeg: 97 g/l
UV: UV-stabil
Nem lebomló, nem rágják szét a lebontó állatok
100%-ban káros anyag mentes szövet

Gyártó honlapjahttp://www.dusk.se, http://epiweb.se/

Készleteink limitáltak a DUSK Tropic termékeiből, ha valamiből több kellene, mint amit  az oldalon szereplő készletinformáció mutat, akkor jelezze valamelyik elérhetőségünkön! Sajnos a gyártó viszonylag lassú reagálású, ezért 3-4 hétbe is telhet mire megérkezik az áru.

Product price
Additional options total:
Order total:

További információk

Tömeg 0.1 kg

EpiWeb® kicsi ültetőzseb (8×4,5×8 cm) termékről 1 értékelés

  1. kovács lászló

    Könnyű vele dolgozni úgy néz ki hogy a moha is szépen megtapadt rajta és fejlődésnek indult!
    Könnyű volt rögzíteni és jól fejlődik benne a növény!

Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .