Növénytápozás terráriumban, paludáriumban, viváriumban – alapok

A terráriumok tulajdonképpen zárt ökoszisztémák, ezért korlátozott a növények számára rendelkezésre álló tápanyag mennyiség, illetve nem elégséges az amit a békák vagy más állatok “melléktermékékként” produkálnak, ezért előbb vagy utóbb szükség lesz a növények tápozására.

Sajnos, külön nem gyártanak terrarisztikai növénytápot, de az akvarisztikai növénytápok biztonságosan használhatók, ha betartjuk a gyártó utasításait. Természetesen az akvarisztikai növénytápok nem csak terráriumokhoz, hanem viváriumokhoz és paludáriumokhoz is használhatók, békák, gekkók, gyíkok, tarisznyarákok, stb. mellett is. Addig, amíg még nincs benne állat, kertészeti növénytápok (növénytápsók) is alkalmazhatók, de az állatok érkezése előtt érdemes pár héttel abbahagyni ezek adagolását, illetve célszerű az aljzat teljes vízcseréje, a növények átmosása (pl kézi növény permezetővel lecsapatni), hogy ne maradjon növénytápmaradvány sehol se.

Na de nézzük hogyan  néz ki a növénytápozás terráriumban:
Olyan terráriumoknál, illetve paludáriumoknál amelyknél, alul csak víz van egyszerű. Kiszámoljuk mekkora ürtartalmú a vizes rész és annyi növénytápot adagolunk hozzá amennyi a gyártó előírása.

Nyílméregbékás terráriumok növénytápozásánál, ahol javarészt agyaggolyó az aljzat és az van valamivel fedve (pl. sphagnum, falevelek, fakéreg, moha stb.), célszerű az agyaggolyó illetve a vizes rész össztérfogatát figyelemebe venni a növénytáp előírt adagolásánál.

Agyaggolyó réteg, felül növények ültetetőzsebben

 

Mivel nem minden növény gyökere ér le az aljzatba (pl. amik ültetőzsebben vannak, vagy fára vannak kötözve) ezért, hogy ők se maradjanak ki a jóból, a növénytápot adagolhatjuk a párásítópumpa vagy a  kézi terrárium párásító (szobanövény spriccelő) vizéhez is. Ebben az esetben is az aljzat vizes részének űrtartalmát kell figyelembe venni, hiszen az üvegről és a tereptárgyakról a tápoldatos víz jelentős része lecsepeg, lefolyik az aljzatba. Amennyiben kisebb a párásító tartály ürtartalma, mint az aljzat ürtartalma, akkor arányosan kevesebb növénytápot adagoljunk.
A növénytápot adagolhatjuk az aljzathoz és a párásítóvízhez is egyszerre, ebben az esetben a két növénytápmennyiség heti összege, ne haladja meg az aljzat űrtartalmából kiszámolt maximális dózist.

Növénytápozás Dusk Tropic mohaspóra mixel történő mohásítás esetén is szükséges. A mohaspórából kifejlődő moháknak is rendszeres tápozás kell, függetlenül attól, hogy Hygrolonra vagy Epiwebre vagy más felületre vittük fel. Előbbinél a tápot lehet az aljzatba is adagolni, mert a Hygrolon 40 cm függőleges magasságig felszívja a nedvességet, e fölött viszont a párásító vízhez (is) kell adagolni növénytápszert. Epiwebnél, ha az aljzatban vízpumpával meghajtott öntöző / esőztető rendszer van, akkor értelemszerűen elég az aljzatba adagolni a vizet, illetve ha fúvókás párásítórendszer is van, akkor annak a vízébe is célszerű adagolni, viszont a kettő összege itt se haladja meg az aljzat maximális térfogatának megfelelő mennyiséget! Természetesen, ha akvarisztikai, vagy erdei mohákkal mohásítunk, tápozni akkor is kell!

Moha hygrolon-on

Az in vitro (zselés, sterilen nevelt) növényeknél, moháknál a beültetés vagy pl. köre vagy fára kötözés után elkerülhetetlen a növénytápozás, ha nem szeretnénk, hogy a hirtelen tápanyagszegénység, miatt sokkot kapjon növényünk, hiszen eddig számára ideális, tápanyagban gazadag közegben volt!

Na de nézzünk 2 konkrét példát:
Van egy 40x40x40 cm-es terráriumunk ~7 centi vízzel vagy ennek megfelelő aljzattal (agyagolyó+víz), normál növényesítéssel. Az általános növénytápunkra (pl. Easy-Life) ez van írva 10 ml /100 liter vízhez hetente. A könnyebb számítás miatt, elosztjuk 100-al, hogy megkapjuk mennyi kell 1 literhez: 0,1 ml/l

Az Easy-life általános növénytáp

A vizes rész űrtartalma: (deciméterben számolva, literben kapjuk meg)  4 dm x 4 dm x 0,7 dm =11,2 dm³=11,2 liter. Ezt beszorozva az adagolással: 11,2 l x 0,1 ml/l =1,12 ml növénytápot kell hetente a vízhez adagolni. Ezt lehet egyszerre is, de a napi tápozás optimálisabb, ilyenkor 1 nap értelem szerűen a heti adag 1/7-ed részét adjuk.

Második példa:
A fenti terráriumunk van, de a párásítórendszerrel szeretnénk tápoldatozni, mert a növények nagy része a háttéren van. A párásító tartály 5 literes, ami 1 hét alatt ürül ki. Ebben az esetben is a fenti példa mennyiségét vesszük figyelembe, mert úgyis az aljzatba gyűlik a víz. Tehát az 5 literes párásítótartályba beletöltjük a heti adagot vagyis 1,12 ml növénytápot. Ez az eset optimálisabb, mert így megvalósítottuk a napi tápozást.

Néhány növénytápozáskor betartandó jótanács:

  • Mindig a gyártó utasítása szerint adagoljuk a növénytápot, persze van kivétel: általában átlagos növénymennyiséghez adják meg a szükséges tápmennyiséget, ha nagyon kevés növény van benne, akkor kisebb dózist adjunk, ha viszont erősen növényes, akkor apránként emelhetjük a dózist, de betartva a fokozatosság elvét!
  • Némelyik növénytáp rendszeres vízcserét is javasol, ez azért van, mert lehetnek benne olyan összetevők, amiket esetleg nem vesznek fel teljes mennyiségbben a növények és azért, hogy ezek halmozódjanak fel, időnként le kell cserélni a terráriumban lévő vizet. Annyit azért hozzáfűznék, hogy az akavarisztikai tápok dózisa az akváriumokban lévő, korlátozott széndioxid mennyiségre vannak kiszámolva  (ha nem adagolják külön, akkor csak annyi amennyit a halak kibocsájtanak, illetve a levegőből beoldódik), míg egy terráriumban korlátlanul rendelkezésre álla a levegő CO2 tartalma ezért, sokkal gyorsabb a fotoszintézis, gyorsabban felhasználják a növények a szükséges tápanyagokat.
  • A fotoszintézishez fény kell, ezért hiába tápozunk, ha a kevés fény miatt, ez csak jóval kisebb hatásfokú. Célszerű direkt fotoszintézist elősegítő fényspektrum tartományban működő megvilágítások használni pl. Skylight professzionális LED megvilágítások
  • Az általános növénytápokon kívül célszerű lehet speciális, kiegészítő növénytápok (+vas, +kálium, +nitrát,  +foszfát stb.)  használata is, ha példáúl a gyorsabb növekedésű növény elhasználja ezeket a többi növény elől. Ezek használata még nagyobb körültekintést igényel!
  • Az ultrahangos párásítók növénytáp “szétszórására” nem alkalmasak!
  • Amennyiben bármilyen rendellenséget veszünk észre a terráriumunkban (pl állatainkon) célszerűcélszerű az aljzat teljes vízcseréje, illetve a növények átmosása (pl kézi növény permezetővel lecsapatni), hogy ne maradjon növénytápmaradvány sehol.
  • célszerű naplót vezetni a tápozás aktuális mennyiségéről, fejleményeiről, illetve időről időre a vízparamétereket is érdemes mérni és lejegyezni

Törődésünket növényeink rengeteg új életerős hajtással fogja meghálálni, sőt némelyik még virágozhat is!

Természetesen növénytápozás nélkül is lehet szép növényes terráriumunk, de ez sokkal időigényesebb, mire “segítség nélkül” a növények benövik a hátteret, illetve vannak olyan növények, amik tápozás nélkül nem is tarthatók terráriumban.

További hasznos cikkeket találsz a folyamatosan bővülő tudástár menüpont alatt is!

Növénytáp kínálatunk: tovább