Vajon Nekem való a nyílméregbéka tartása? – Gyorstalpaló

Gondolkodtál a nyílméregbéka tartáson, de nem vagy benne biztos, hogy megfelelő háziállat lenne-e számodra?

Röviden, tömören összeszedtük a legalapvetőbb dolgokat, olvasd végig! Ha kedvet kaptál és elmélyülnél a témában, itt találod a fényképekkel és videókkal kibővített változatot: Minden, amit a sikeres békázáshoz tudni érdemes

Mérgezőek nyílméregbékák? Meg lehet-e fognia nyílméregbékákat? Veszélyes állatok-e a nyílméregbékák?
A nyílméregbékák a vadonban a mérgüket az elfogyasztott rovarokból nyerik. Mivel terráriumi körülmények között nem kapnak ilyen eleséget, ezért nem mérgezőek, tehát meglehet őket fogni (még ha ezt Ők nem is szeretik).

Milyen a nyílméregbékák hangja? Mennyire hangosak a nyílméregbékák? “Brekegnek” a nyílméregbékák?
Főként nappal van hangjuk, éjszaka ők is alszanak. Vannak alig halható és hangosabb fajok is, a a hangjuk lehet csipogás, csiripelés, pírregés vagy zümmögés szerű is.

Nyílméregbékák hőmérséklet igénye?
Szobahőmérséklet: 20-26 °C, éjszaka 20 °C alá is eshet a hőmérséklet.~30 °C fok fölött néhány faj kivételével elpusztulnak.

Nyílméregbékák páratartalom igénye?
A páratartalom igényük  kb. 70-95%. Ehhez a terráriumot napi 1-2 alkalommal érdemes permetezni. Ha van bent csobogó vagy vízesés, akkor elég ritkábban is. Fontos a megfelelő aljzatmegválasztás is!

Milyen a nyílméregbékák víz igénye?
Nyílt vizet, „sekély tavacskát” nem igényelnek.  Nyáron viszont nem árt, ha meg tudnak mártózni egy kis tálka vízben.

Tudnak-e a nyílméregbékák úszni?
Tudnak úszni, de nem úszóbajnokok.

Milyen megvilágítást igényelnek a nyílméregbékák?
Annyi fény minimum kell nekik, hogy az eleségállatokat észrevegyék. A fény inkább a növényeknek szükséges.

Nyílméregbékák egyedül is tarthatók?
A nyílméregbékákat párban vagy csapatban érdemes tartani.

Tarthatok együtt különböző fajta nyílméregbékákat?
A legjobb, ha egy fajt egy terráriumban tartunk, de kellő méretű terráriumban több fajt is vegyíthetünk, ha azok méretben és habitusban is hasonlóak.

Milyen más állatokkal tarthatóak együtt a nyílméregbékák?
Néhány törpe gekkó alkalmas lehet ,Pl.: gyászos gekkó (Lepidodactylus lugubris), tanzániai kék gekkó (Lygodactylus williamsi), Phelsuma klemmeri, stb.) illetve a vámpír tarisznyarákok is.

Meddig élnek a nyílméregbékák?
A nyílméregbékák hosszú életűek, a nagyobb és a közepes méretű fajok ~10-20 évig a kisebbek ~5-8 évig élnek.

Mit esznek a nyílméregbékák?
A nyílméregbékák csak légynél kisebb élő eleségállatot esznek: nagy röpképtelen muslica, apró röpképtelen muslica, napos tücsök, babzsizsik, trópusi fehér ászka, ugróvillás, levéltetű, rétplankton stb. Feletetés előtt minden eleségállatot vitamin porozni kell!

Milyen gyakran kell enni adni  a nyílméregbékáknak? Mennyit esznek a nyílméregbékák?
A növendékeknek naponta, a kifejlett egyedeknek már elég kétnaponta is. Átlagosan 3 kifejlett békára célszerű számolni 1 pohár fél literes muslicatenyészetet hetente.

Az elesésállatokat honnan lehet beszerezni?
A röpképtelen muslica vagy napos tücsök általában még vidéken is beszerezhető, illetve ahol nem, azoknak megoldás  az instant muslica táptalaj is, amihez csak vízet kell adni és egy minimális indító adag muslicát. Röpképtelen muslica és táptalaj egész évben kapható nálunk, postázni is tudjuk, a muslicát télen temperált csomagban küldjük. A muslicatenyészetek egymástól eltolt kelési idejét kihasználva, 2-3 heti adagot is tudunk egyben küldeni.

Nyílméregbékák etetése elutazás esetén?
Önetetőként egy olyan pohár muslicát célszerű betenni a terráriumba amiből folyamatosan kelnek még ki. Akkor sem kell megijedni, ha nincs benne muslica, csak nyüvek, ugyanis a békák a kis kukacokat is örömmel fogyasztják!

Mekkora egy  nyílméregbékás terrárium?
Az optimális kezdőméret a 40x40x40 cm. Maximális méret nincs, minél nagyobb a terrárium annál jobb a békáknak. A túlzsúfolást kerüljük el!

Milyen a nyílméregbékás terrárium ideális szellőzése?
A legjobb, ha 2 szellőző van 2 különböző oldalon. De hacsak 1 nagy szellőző van a tetőn az is működhet. Az eleségállatok mérete miatt a szellőzőrácsnak mindenképpen a szúnyoghálónál kisebb lyukméretűt célszerű választani (pl. muslicabiztos háló).

Milyen a nyílméregbékás terrárium aljzata?
Legalulra égetett  agyaggolyó, erre egy hálót vagy műszálas szövetet kerül. A hálóra sphagnum moha, legfelülre pedig falevelek, de platán- és fenyőkéreg is mehet nyugodtan (Nekünk ez vált be leginkább).  Az agyaggyolyó fölötti részre számtalan egyéb variáció is létezik.

Kell-e nyílméregbékás terráriumnak háttér? 
A tér növelése és a természetesség hatásának fokozása érdekében célszerű, ha hátterezve van.

Milyen hátterezeés jó a nyílméregbékáknak?
Rengeteg féle módszerrel és anyaggal lehet hátterezni: fehér cement, csemperagasztó, szilikon vagy elastupor (fedőréteggel megszórva), préselt parafa lap, Xaxim (páfránylap), Epiweb®, Hygrolon®, Gyári műgyanta háttér, stb. Ha valaki nem érez magában elég késztetést a saját kezű hátterezésre vagy egyszerűen csak nincs ideje, tőlünk is tud egyedi méretű, hátterezett, berendezett, növényesített, csobogós vagy anélkül terráriumot is rendelni.

Milyen  növényeket ültethetek a nyílméregbékás terráriumba?
Néhány könnyen életben tartható és beszerezhető növény a teljesség igénye nélkül: szobai futóka, nyíllevél, vitorlavirág, gyompálma, hálóslevél, kúszófikusz, szobai borostyán stb.

Milyen dekorációk használhatók nyílméregbékás terráriuban?
A természetes fák közül ami nem penészednek: parafakéreg,  vasfa, mangrove gyökér, szavannafák, kókuszdió, illetve nagyon jó szellőzés mellett: red moore, bambusz.

Milyen gyakran kell a nyílméregbékás terráriumot takarítani?
Az üvegfelületek takarításának rendszerességére nincs aranyszabály.  Egy jól működő, nem túltelepített és lebontó állatokkal (ugróvillás, ászka, stb.) benépesített terráriumot, nagyon ritkán (években is mérhetik) kell nagy-takarítani, de a legfelső takaróréteget (pl. faleveleket) néhány havonta (ha már elpiszkolódott) célszerű cserélni.

A nyílméregbékák engedélykötelesek?
Nincs rájuk sem engedély, sem bejelentési kötelezettség. Szerepelnek a CITES II. függelékében, ezért a fogságban született szaporulat csak eredet igazolással értékesíthető, amit  a tenyésztőnek kötelessége kiállítani.

Ha kedvet kaptál és elmélyülnél a témában, itt találod a fényképekkel és videókkal kibővített változatot: Minden, amit a sikeres békázáshoz tudni érdemes illetve e-mailban vagy facebookon is bátran kérdezhetsz tőlünk!  További hasznos cikkeket találsz a folyamatosan bővülő tudástár menüpont alatt is!