Minden, amit a sikeres békázáshoz tudni érdemes

Az alábbi cikkünk a Terra-Gekkó magazin 2. számában is megjelent: “Nyílméregbékát szeretnék, hogyan fogjak neki!?” címmel, ez annak a kibővített változata!

Az alábbi írásunkat főleg a kezdő nyílméregbékásoknak szánjuk. Igyekeztünk  érthetően, saját tapasztalatunkat felhasználva, összeszedni mindazon ismereteket, melyekkel külföldi szakirodalmak tömege foglalkozik, de hazai nyomtatott kiadásban, úgymond vonalvezetőként eddig még nem jelent meg. Tévhitek és misztifikáció lengi körül ezeket a békákat, de reméljük cikkünket elolvasva ezek elszállnak és minél többen belevágnak ebbe a gyönyörű, változatos de igen felelősségteljes hobbiba!

 

Mérgező-e? Meg lehet-e fogni?
Ez a két kérdés, ami a legtöbbször és legelőször felvetődik. A nyílméregbékák mérge a vadonban az elfogyasztott rovarokból (a rovarok pedig mérgező növényekből) származik. Mivel terráriumi körülmények között nem kapnak ilyen eleséget, ezért nem mérgezőek. Az előzőkből következik, hogy bátran hozzájuk lehet érni, azzal a kitétellel, hogy a nyílméregbékák nem azok a tipikus kézbe vehető állatok. Egyrészt körültekintően kell velük bánni, hiszen kicsi apró törékeny élőlények, másrészt a kézbevétel hatalmas stressz számukra. Szóval csak akkor vegyük ki őket, ha muszáj és akkor is törekedjünk arra, hogy minél rövidebb ideig tartson ez a megpróbáltatás számukra. Mivel a bőrük érzékeny, csakis tiszta kézzel fogjuk meg őket (ne legyen rajta semmilyen tisztítószer vagy krém maradvány). A terráriumból való kivételének a legjobb és legbiztonságosabb módja, ha egy átlátszó pohárba vagy dobozba tereljük be őket.

Kék famászóbéka a szerző kezén, mind ketten élünk és virulunk azóta is:D

Nyílméregbékák hangja
A nyílméregbékák hangja távolról sem hasonlít a hazai fajok brekegésére. Minden fajnak más: lehet csipogás, csiripelés, pírregés vagy zümmögés szerű is. Nappali állatok, ezért főként nappal van hangjuk, éjszaka ők is alszanak. Hangerőben fajonként is teljesen eltérőek, a legtöbb faj nem hangos, sőt vannak olyanok, melyeket csak erősen fülelve lehet meghallani pl. azureusz, de a Ranitomey-ák se a hangosságukról híresek, így az Ő videóikat muszáj volt utólag felhangosítani.

Nyílméregbékák hőmérséklet igénye
A hőmérséklet igényük fajonként eltérő, de a szobahőmérséklet (20-26 °C) optimális számukra. Az ettől magasabbat is elviselik, de 30 °C fölött (néhány faj kivételével) kevesebb, mint egy nap alatt elpusztulhatnak. Éjszaka nem baj, ha pár fokkal esik a terrárium hőmérséklete, sőt! Nyáron a világítás idejének csökkentésével, illetve kisebb hőt termelő világítási mód (pl. LED) választásásval, illetve sűrű párásítás mellett használt ventilátorral pár fokot nyerhetünk.

Nyílméregbékák páratartalom igénye
A páratartalom igényük  kb. 70-95%. Ezt a terrárium napi 1-2 alkalommal történő permetezésével könnyen el lehet érni. Amennyiben, van beépített csobogó vagy vízesés, akkor elég ritkábban is. A permetezést célszerű lágy vízzel végezni, hogy ritkábban kelljen vízkőfoltokat takarítani az üvegről, növényekről, tereptárgyakról stb. Amennyiben automatizálni szeretnénk a párásítást, egy időzítőre kötött esőztető vagy párásító rendszer (fúvókás), esetleg egy ultrahangos hideg párásító is megoldás lehet. A legalaposabb párásítást a kézi permetezővel tudjuk elérni, azzal biztosan oda megy a víz ahová szeretnénk. Nyílt vizet, „tavacskát” nem igényelnek, de ártani nem árt (főleg nyáron), ha meg tudnak mártózni a csobogóban, esetleg egy kis tálka vízben. A megfelelő talajrétegezésnek is kiemelt szerepe van az optimális páratartalom elérésében!

Fúvókás terráriumpárásító működés közben:

 

A nyílméregbékák tudnak úszni?
Nem szeretnek, de tudnak úszni, csak akkor mennek mélyebb vízbe ha muszáj. Ha tavacska van a terráriumban, akkor annak ne merőleges fala legyen, könnyen kitudjanak kapaszkodni a partra.

Nyílméregbékák fény igénye
Mivel nappali állatok, annyi fény minimum kell nekik, hogy az eleségállatokat észrevegyék, illetve Nekünk sem árt, ha belátunk a terráriumba. Külön speciális megvilágítást nem igényelnek. Arról, hogy kell-e Nekik UV-B megvilágítás, eltérőek a vélemények, de egyikre sincs konkrét, tudományosan megalapozott bizonyíték. Többfajta megvilágítást használunk (LED, fénycső, kompakt fénycső, LED fénycső, LED szalag), mindegyik mellet egészségesek és szaporodnak a békák. A fény inkább a növényeknek szükséges, nekik viszont már számít a megvilágítás módja, ideje (~8-12 óra) is. Az egyszerűbb strapabíróbb növényekhez (pl.: szobai futókai, vitorlavirág, gyompálma stb.) elég egy sima LED is, a fényigényesebb növényekhez már kifejezetten növényes fényforrást (LED, többsávos fénycső, stb.) válasszunk.

Nyílméregbékák élettartama
A nyílméregbékák viszonylag hosszú életűek, a Dendrobates-eknél és a Phyllobates-eknél megfelelő körülmények esetén sem ritka a 10-20 éves élettartam sem. A Ranitomeya-k egy kicsit rövidebb életűek, Ők kb. 5-8 évig élnek.

Nyílméregbékák szociális viselkedése
A nyílméregbékákat párban vagy csapatban érdemes tartani, persze vannak olyan nehezebb fajok is, amiket csak párban szabad. A legjobb, ha egy fajt egy terráriumban tartunk, de kellően nagyméretű terráriumban több fajt is vegyíthetünk. Amire figyelni kell, hogy méretben (ez fajon belül is igaz) és habitusban is hasonlóak legyenek, mert a nagyobb fajok könnyen elnyomhatják a kisebb vagy bátortalanabb példányokat és ezek a folyamatos stressz miatt hajlamosabbak lesznek a betegségre, ami akár elhulláshoz is vezethet. Ha szeretnénk, hogy szaporodjanak békáink, akkor viszont szigorúan egy faj kerüljön egy terráriumba, elkerülendő a hibridizációt. A világon több különböző nyílméregbéka populáció is veszélyben van, ezért a felelősségteljes állattartó törekszik a tiszta vérvonal fenntartására és nem gyárt hibrideket!

Néhány példa békák méretére:

Nyílméregbékák társállatai
Néhány törpe gekkó alkalmas lehet ,Pl.: gyászos gekkó (Lepidodactylus lugubris), tanzániai kék gekkó (Lygodactylus williamsi), Phelsuma klemmeri, stb.) illetve a vámpír tarisznyarákok is.

Nyílméregbékák etetése, vitaminporozása
A nyílméregbékák csak élő eleségállatot esznek, csak azt eszik, ami él és mozog és kisebb, mint egy légy. A közepes-, illetve a nagyobb fajokoknál,  a röpképtelen muslica, napos tücsök, babzsizsik, trópusi fehér ászka, levéltetű, rétplankton stb. jöhet szóba. Az ivadékoknál pedig a trópusi ugróvillás, apró muslica és a levéltetű. A kisebb fajok (pl. Ranitomeya sp. , Oophaga pumilio stb.), kifejlett korukban már a napos tücsköt és a normál méretű muslicát is eltudják fogyasztani. Élőhelyükön folyamatosan eleségre vadásznak, ezért a felnőtt egyedeket legalább kétnaponta kell etetni. Sajnos elég rosszul tűrik a koplalást, de a kifejlett és jól táplált egyedeknél néhány nap még bőven belefér.  Elutazás esetén “önetetőként” beválik, ha egy olyan pohár muslicát teszünk a terráriumba, amiből folyamatosan kell még ki eleség, így néhány nap gond nélkül áthidalható. Akkor sem kell megijedni, ha nincs benne muslica, csak nyüvek, ugyanis a békák a kis kukacokat is örömmel fogyasztják!
A röpképtelen muslica vagy napos tücsök általában még vidéken is beszerezhető, illetve ahol nem, azoknak megoldás  az instant muslica táptalaj is, amihez csak víz kell és egy minimális adag kezdőmuslica. Annyira egyszerű, hogy még a teljesen kezdők is garantált sikert érnek el vele, de nem utolsósorban jelentősen olcsóbb is, mintha kész tenyészeteket vennénk! Röpképtelen muslica és táptalaj egész évben kapható nálunk, postázni is tudjuk, a muslicát télen temperált csomagban küldjük.
A természetben a nyílméregbékák rengetegféle rovart esznek, melyeknek eltérő az ásvány- és tápanyag tartalmuk, viszont  a terráriumban, ideális esetben maximum fél tucat fajtával (minél több annál jobb!) találkoznak, ezért lehetőség szerint minden eleséget, minden etetéskor vitamin porozni szükséges. Érdemes jó minőségű vitaminokat használni (pl. Dendrocare, Repashy stb.), hiszen a békáink egészsége múlik rajta. A felbontott vitaminkészítményeket hűtőben kell tárolni és a felbontástól számított egy éven belül (függetlenül a lejárati dátumtól) le kell cserélni újra. Néhány példa eleségállatokra és vitaminokra a teljesség igénye nélkül:

Nyílméregbékás terrárium mérete
A szakirodalom szerint a  minimális méret 35x35x35 cm (h x sz x m), de szerintünk az optimális kezdőméret inkább 40x40x40, ezekbe már a kisebb (Ranitomeya) és a közepes méretű fajokból (P. Vittatus, D. leucomelas stb.) is tehetünk csapatot. Maximális méret nincs, minél nagyobb a terrárium annál jobb a békáknak. A túlzsúfolást kerüljük el! Néhány, megrendelésre készített terráriumunk (a képeken a frissen indított minimálisan növényesített állapot látható), de méretben és alakban, szinte csak a képzelet szab határt:

Nyílméregbékás terrárium szellőzése
A magas páratartalom mellett szükség van folyamatos szellőzésre is. A szellőzőrácsok túlméretezése esetén gyorsan kiszárad a terrárium, alul méretezés esetén pedig penészedni fog. A penész természetes jelenség az újonnan indított terráriumban, de néhány hét után el kell múlnia. Túlméretezés esetén segít, ha kitakarjuk, vagy leragasztjuk a szellőzőrács egy részét. Alul méretezés esetén pedig szellőzőventilátorral  tudjuk biztosítani a szükséges levegőáramlást. A legjobb, ha 2 szellőző van, 2 különböző oldalon, mondjuk a front üvegen és a tető üvegen, de van több jól működő, penészmentes egy szellőzős terráriumunk is, nyilván ebben az esetben még fontosabb a pontos méretezés. A szellőzőrácsnak mindenképpen a szúnyoghálónál kisebb lyukméretűnek kell lennie (pl. muslicabiztos háló), ha nem szeretnénk a muslicákat viszontlátni a lakás különböző pontjain.

Nyílméregbékás terrárium aljzata
A páratartalom elérésében az aljzatnak kiemelkedően nagy szerepe van. Tenyészetünkben évek óta, gond nélkül, az alábbi talajréteg rendet használjuk: Legalulra égetett  agyaggolyó kerül, ami porózussága és nagy felülete miatt nagyon jól párologtat. Az agyaggolyó szinte örök életű, mert könnyen kimosható (első használat előtt is ajánlott több lében átmosni), szükség esetén magas hőfokon, akár sütőben vagy forralással is sterilizálható. Az agyaggolyóra, annak tisztán tartása végett egy hálót vagy műszálas szövetet szoktunk teríteni. A hálóra sphagnum moha kerül, amit a forgalmazó ajánlása szerint, mosás után többször is újra be lehet tenni a terráriumba, de mi csak egyszer szoktuk használni. A moha tetejére falevelek kerülnek, de platán- és fenyőkéreg is mehet nyugodtan. A sphagnum moha helyett szoktak kókuszrostot vagy tőzeget ajánlani, viszont ezekre mindenképp szükséges valamilyen vastagabb takaróréteg, mert különben a békák folyamatosan “sarasak” lesznek, illetve a bőrükön széthordják azt mindenfelé. Persze ezen kívül számtalan féle-fajta rétegezés és megoldás létezik, Nekünk a fenti vált be, mind a tenyéssz mind a nevelő terráriumokban.
A sphagnum mohának további kedvező hatása, hogy a  rendkívül nagy a felülete miatt, hatalmas mennyiségű vizet képes megkötni, illetve azt elpárologtatni. Savas pH-ja enyhén antibakteriális/fungicid hatású.

Nyílméregbékás terrárium hátterezése
A tér növelése és a természetesség hatásának fokozása érdekében, a terráriumokat mindenképp hátterezni célszerű. Az évek során már számtalan egyedi terráriumot készítettünk, sok hátterezési módszert kipróbáltunk, az összegyűlt tapasztalatot egy későbbi bejegyzésben fogjuk részletesen írni, így itt csak néhány példát említenénk:

  • Hungarocell vagy púrhab alapra több rétegben felvitt színezett fehér cement vagy -csemperagasztó
  • Hungarocell vagy púrhab alapra felvitt színezett szilikon és megszórva (tőzeggel, kókuszrosttal, fakéreggel, porított xaximmal, homokkal, gyöngykaviccsal stb.)
  • Hungarocell vagy púrhab alapra felvitt Elastupor/elastopur és megszórva (tőzeggel, kókuszrosttal, fakéreggel, porított xaximmal, homokkal, gyöngykaviccsal). Tartósabb, gyorsabb és szebb mint a szilikonos verzió!
  • Préselt (expandált) parafa lapokkal való hátterezés
  • Xaximmal (páfránylap) való hátterezés, spórákat tartalmaz, optimális környezetben mohák páfrányok hajthatnak ki belőle
  • Epiweb® rendszer (szintetikus anyag, kifejezetten mohásításra kifejlesztve)
  • Hygrolon® rendszer (szintetikus anyag, kifejezetten mohásításra kifejlesztve)
  • Gyári műgyanta háttér
  • A fentiek vegyes használata
  • stb.

Mindegyiknek megvan a maga előnye és persze a hátránya is, ezért ajánlott a tervezés folyamán ezeket alaposan átgondolni és mérlegelni, illetve célszerű segítségét kérni, elkerülendő a későbbi bosszankodást.
A legtöbb háttere igaz, hogy a napos tücsökkel körültekintően kell etetni, a békák csak annyit kapjanak egyszerre, amennyi rövid időn belül elfogy, mert a túlélők felnőhetnek, berághatják magukat a háttérbe, és csinos kis járatokat alakíthatnak ki maguknak. Az óvatosságon túl, jó szolgálatot tehetnek a gyászos gekkók (Lepidodactylus lugubris), akik békésen megférnek a békák mellett és az akkora méretű tücsköt is megtudják enni, amit a békák  már nem.
A hátterezésnél mérlegelni kell, hogy szeretnénk-e csobogót vagy sem, mert az esztétikusság szempontjából célszerű a csövezést beleépíteni a háttérbe, de ha ezt nem szeretnénk, akkor egy megfelelő méretű fával, vagy fakéreg darabbal is eltakarható. A csobogó vízpumpáját viszont semmiképpen nem szabad beleépíteni csak úgy, hogy kivehető, tisztítható, cserélhető legyen. Ha saját magunk szeretnénk hátterezni a terráriumot, csak akkor fogjuk neki, ha már minden előre gondosan meg van tervezve, mert utólag már nehéz szépen javítani.  Lehetőség szerint olyan helyen hátterezzünk, ahol bőséges hely áll rendelkezésre, illetve lehet “koszolni”, könnyen tisztíthatóak a felületek, illetve nem baj, ha napokig egy félkész terkó foglalja a helyet.

Nyílméregbékás terráriumi  növények
A növényekkel kapcsolatban a Növényválasztási tanácsadó kezdő nyílméregbékásoknak című cikkünk részletes gongozási, ültetési leírást tartalmaz. Néhány strapabíró növény a teljesség igénye nélkül: szobai futóka, nyíllevél, vitorlavirág, gyompálma, hálóslevél, kúszófikusz, szobai borostyán stb. Ha nem biztos abban, hogy melyik növényt hova lenne érdemes ültetni, bátran vegye fel velünk a kapcsolatot a lenti elérhetőségek valamelyikén.

Nyílméregbékás terráriumi fa dekorációk
A magas páratartalom miatt, a legtöbb puhafa (szőlőtőke, bodza, nyárfa stb.) nem jöhet szóba dekorációként. Terráriumálló viszont a parafa szűzkéreg cső vagy -lap formában, a vasfa (Mopani fa), mangrove gyökér, szavannafák, azzal a kitétellel, hogy frissen bekerülve, minimális penész ezeken is képződhet, de néhány lemosás után nem szabad újra előjönnie. Amennyiben megfelelő  a szellőzésünk a red moore fák (fingerwood) és a bambuszok is használhatóak, elégtelen szellőzésnél sajnos ezek könnyen penészednek. A penész leküzdésében jól jön, ha a terrárium be van telepítve ugróvillással vagy trópusi fehér ászkával.

Egyéb praktikus felszerelési tárgyak
A békák éjszakára szeretnek elbújni, ezért búvóhelyet kell számukra biztosítani, a legjobb e-célra a kókuszbújó vagy erre a formára hasonlító kerámiakuckó. Ezek rendeltetése kettős, mert az előző funkción kívül, ha alájuk petricsészét teszünk, akkor petéző helyként is funkcionálhat. A kisebb fajok előszeretettel petéznek filmesdobozból kialakított petézőhelyre is. A másik praktikus dolog az etetőtál, mert ha ide etetünk, akkor az aljzat nem lesz vitaminporos, így a békák nem hordják szét, illetve fel az üvegre. Ha egy gyümölcs darabkát teszünk a közepére, akkor a muslicákat odavonzza és a békák körbe tudják állni, mint egy terített asztalt.

 

Nyílméregbékás terrárium takarítása
Az üvegfelületek takarításának rendszerességére nincs aranyszabály. Az aljzat és a háttér takarításának rendszeressége sok mindentől függ. Egy jól működő, békákkal nem túltelepített és lebontó állatokkal (ugróvillás, ászka stb.) benépesített terráriumot, nagyon ritkán (években mérik) kell nagy-takarítani, de a legfelső takaróréteget (pl. faleveleket) néhány havonta (ha már elpiszkolódott) célszerű cserélni. A nagytakarítás menete nálunk úgy történik, hogy a békákat kivesszük egy ideiglenes dobozba, majd  hálóstól kiemeljük a sphagnum mohát és a leveleket. A növényi részek mennek a komposztba, a hálót kimossuk. Az agyaggolyóra és a háttérre egy slaggal folyamatosan engedjük a vizet, majd egy másik csővel a “szifon elvet” segítségül véve folyamatosan szívjuk le a vizet, úgy hogy a csövet mozgatjuk az agyaggolyóban, egészen addig míg már csak tiszta víz nem folyik ki. A másik kicsit macerásabb módszernél ki kell szedni az agyaggolyót és egy vödörben folyó víz mellett mosni, amíg tiszta nem lesz a mosóvíz. Ezt követően, a terrárium aljzat résznél leírt módon és sorrendben terítem le a különböző aljzatrétegeket.

Nagytakarítás közben

Az esetleges kérdésekre a rekuszbrekusz@gmail.com címen illetve Facebookunkon keresztül is szívesen válaszolunk!  További hasznos cikkeket találsz a folyamatosan bővülő tudástár menüpont alatt is!