Mi és mire való a Hygrolon® valamint az Epiweb®? – mohásítási kisokos

Terrarisztikai szempontból nézve, mindkettő jól növényesíthető, mohásítható hátterező anyag, olyan rendszer, ami jól illeszthető a kétéltűek (pl. nyílméregbékák) és más nedvességkedvelő állatok igényeihez. Ám ez csak a felhasználhatóságuknak egy kis szelete. Valójában trópusi növények és mohák számára kifejlesztett közegek, illetve komplett rendszerek, amik biztosítják a folyamatos és optimális vízellátást, úgy hogy közben a gyökereik folyamatosan szellőznek és emiatt nem indulnak rothadásnak.

Hygrolon®-nal és EpiWeb®-bel is hátterezhetünk terráriumokat, viváriumokat, paludáriumokat illetve készíthetünk velük szobai dísztálakat, növényes dekorációkat, palackkerteket, zöldfalakat, mohafalakat, stb… A lehetőségeknek csak a képzeleted szab határt.

Az epiweb dísznövény illetve kertészeti felhasználásásról az “Epiweb® profi ültetőközeg orchideákhoz és más epifita növényekhez, egyenesen Svédországból!” című cikkünkben olvashatsz bővebben.

A Hygrolon® rendszer általános leírása: 

Moha Hygrolon-on

A Hygrolon® higroszkópikus, többrétegű szövet, aminek, ha egy pici része is vízbe ér, vagy vizet kap, azt felszívja és szétteríti magában. Minden rétegének megvan a maga szerepe, a két külső szívja fel a nedvességet, valamint a rajtuk képzett lyukak segítenek a gyökereknek behatolni az anyagba. A középső szövetrész szellőztetőként funkciónál, hogy a gyökerek megfelelő mennyiségű levegőt kapjanak és ne rothadjanak be.

Technikai adatai:
Anyaga: Polietilén-tereftalát
Szálméret: 0,5 denier
Vízfelvevő képesség: 285 %
Vezetőképesség: 3-5 μS

“Víz emelési magasság”: ~35 cm
pH: 7,0 (semleges)
Szín: kávébarna (PMS #411)
Tömeg: 310g/m²
UV: UV-stabil
Vastagság: 3,5 mm

100%-ban károsanyag mentes szövet
Hosszútávon alkalmazható, ellenáll a rovarok és a víz roncsolásának.

Függőlegesen, ha csak alulról kap vizet ~35 cm magasságig tudja felszívni azt, de az e fölötti magasságnál rásegíthetünk csobogóval, párásítórendszerrel, vagy akár csepegtető-, esőztető rendszerekkel is a jobb hatásfok érdekében.

Kiegészítő elemek is léteznek hozzá: különböző vastagságú liánokat-, ágakat formázó, ültetőblokkok, illetve kampós ültetőblokk epifita növényekhez.

Néhány példa használatára:

A Hygrolon®-t legegyszerűbben szilikonnal vagy ragasztópisztollyal lehet felragasztani a háttérre vagy a kívánt felületre.  Szinte bármilyen anyagra rögzíthető: fa, hungarocell, púrhab, szikla, parafa, xaxim, kő, műanyag stb. Ha egyenetlen felületen szeretnénk használni, érdemes inkább a felragasztás után méretre/körbe vágni.

Terrárium hátterezés menete (balról-jobbra), dőlt betűvel a kiegészítő gondolataink szerepelnek:

1. Egy megfelelő méretű lapra rajzolja meg a kívánt méretett mindkét oldalára.

2. A papírlapra úgy, hogy az túlnyúljon rajta fektessen folpakkot.

3. Vigye fel a púrhabot a kívánt formákat kialakítva, várja meg míg megszáradt, ezután a felesleges részeket vágja le. A Hygrolon® a legkisebb formákat el fogja takarni. Természetesen magára a terrárium üvegére is mehet közvetlenül a púrhab, ilyenkor az első két lépés kimarad. A púrhab sokszorosára dagad meg, mindig jóval kevesebbet nyomjunk ki mint elsőre gondolnánk, a túl sok púrhab szét is feszítheti az üveget.

4. Vágja méretere a Hygrolon®-t, de hagyjon kb. 20% felesleget, amit a forma fel fog venni.

5. Ecsettel vigyen fel egy nagyon vékony réteg púrhabot, ragasztó gyanánt. Fontos, hogy tényleg nagyon vékony legyen ez réteg, hogy a Hygrolon® ne sérüljön amikor elkezd megszáradni/megdagadni. A púrhabos ecsetet nem lehet megtisztítani, ezért olyan ecsetet használjunk, amit egyébként is kidobnánk, vagy ha már van kéznél szilikon (A végén szilikonnal célszerű beragasztani a kész hátteret a terráriumba), azzal is fel lehet ragasztani, úgy hogy az újjal vékonyan elkenjük a felületen.

6. Fektesse a Hygrolon®-t a háttérelemre, használjon gombostűket az ideiglenes rögzítéshez.

7. Várja meg míg megszárad a ragasztásra használt púrhab (vagy szilikon), és távolítsa el a fóliát a háttérelem aljáról.

8-9. Fordítsa meg a háttérelemet és egy tapétavágóval vagy egy éles késsel vágja méretere.

10. Kész a háttérelemünk. Fontos, hogy ha nem sík felületre akarjuk felragasztani a Hygrolon®-t soha ne vágjuk előre méretre.

Szobai, növényes dekoráció készítése (balról-jobbra), dőlt betűvel a kiegészítő gondolataink szerepelnek:

1. Válasszon egy megfelelő követ, amibe fúrjonk egy ∅10-12 mm-es átmenő lyukat

2-3. Vegyen egy darab Hygrolon®-t és vágja méretre

4. Vágjon egy csík Hygrolon®-t “kanóc” gyanánt (ez fogja a vizet felszíni alulról).

5. Vezesse át a kanócot a lyukon úgy, hogy csak egy kis rész lógjon ki felül.

6. Ragassza a Hygrolon®-t a kőre akvárium szilikonnal. Nagyon vékony réteg szilikon is elég körben csak a Hyrgolon® széleinél.

7. A ragasztás utáni eredmény.

8. Vízforrásnak a képen egy kerámia tálat választottak, amire egy homokfúvótt üveget fektetnek, aminek a közepére egy 12 mm lyukat fúrtak. (vízforrásnak mindenki olyat válaszon, ami az egyedi ízlésének megfelel akár egy simai üveg vagy kerámia tálka is megfelel.)

9. A követ rátesszük az üvegtálcára úgy hogy a kanóc belelógjon a lyukon keresztül a vízlestálba.

10. A növényt Dendrobium cuthbertsonii (orcihea) ráhelyezzük a Hygrolon®-ra és a gyökereit elrendezzük.

11. Egy damillal vagy más kötözőanyaggal, esetleg egy befőttes gumival egy mohapárnát helyezünk a növény gyökereire (később ha a növény és moha rágyökeresedett a Hygrolon®-ra a kötözőanyagot eltávolíthatjuk).

12. Kész vagyunk, a mohát óvatosan spricceljük le kézi permetezővel, valamint a vizes tálat töltsük fel vízzel.

A mohásításáról, növényesítéséről bővebben az  utolsó bekezdés szól!

Néhány kép a gyártó galériájából (rákattintva nagyban is megtekinthetőek):

Rengeteg további ötlet, a gyártó galériájában és Pinterest-en

Mohás terrárium készítése Hygrolon®-al (felülre Dusk Tropic mohamix-es moha, alúlra pedig jávai moha illetve Hydrocotile leucocephala került:

Tovább a webáruházunkba a Hygrolon®termékekehez. 

Az EpiWeb® rendszer általános leírása: 

A bal oldali és a jobb oldali kép között 4 hónapnyi idő telt el

Az EpiWeb® rendszer tulajdonképpen egy önmagát öntöző rendszer, aminek alapja az EpiWeb® panel/lap, amit ha felülről nedvesítünk, akkor a vizet szétteríti magában. A nedvesítésen túl maga az anyag kellően szellős, ahhoz hogy a növények gyökerei ne rothadjanak be, ugyanakkor védve vannak, mert az anyagon belül fejlődnek. Az epiweb dísznövény illetve kertészeti felhasználásásról az “Epiweb® profi ültetőközeg orchideákhoz és más epifita növényekhez, egyenesen Svédországból!” című cikkünkben olvashatsz bővebben.

Technikai adatok:
Anyaga: Polietilén-tereftalát
Vízfelvevő képesség: 76% %
Vezetőképesség: 0-1 μS
pH: 7,0 (semleges)
Szín: szürke
Tömeg: 97 g/l
UV: UV-stabil
100%-ban káros anyag mentes anyag
Hosszútávon alkalmazható, ellenáll a rovarok és a víz roncsolásának.

A rendszer másik eleme egy vízpumpával táplált, (rejtetten is megvalósítható) esőztető vagy csepegtető, ami felülről nedvesíti az EpiWeb® panelt. Attól függően, hogy milyen növényekhez vagy mohákhoz használjuk, a vízpumpa üzemelhet egyfolytában, vagy időzítővel vezérelve szakaszosan is. Mivel a növények vízellátása vezérelővel megoldott kell hogy legyen, akár teljesen nyitott rendszereket, pl. mohafal, térelválasztó növényfal is készíthető vele. Fúvókás párásítórendszer is használható esőztető helyett. Mivel ezeket nem állandó üzemre tervezték, ezért fontos a pontos méretezés és beállítás.

A panelekhez EpiWeb®-ből készült liánokat-, ágakat formázó, ültetőzsebek, kaspók is csatlakoztathatók, a nedvesség ezekbe az elemekbe is átjut. Az elemek külön- külön is ideálisak epifita növények nevelésére. Az eddig használt parafalapos feltűzős módszer helyett, az egész panel zöldbe borulva díszítheti a tarráriumot, paludáriumot stb. vagy épp a nappali falát, irodánkat a hozzá való mohaspóra mix segítségével.

Néhány példa használatára: A z EpiWeb®-et legegyszerűbben szilikonnal vagy ragasztópisztollyal lehet felragasztani  pl.  terrárium hátterére.  Szinte bármilyen anyagra rögzíthető: fa, hungarocell, púrhab, szikla, parafa, xaxim, kő, műanyag stb; de mivel kellően merev bizonyos magasságig magában is megáll. Hőlégfúvóval melegítve hajlítható.

Néhány kép a gyártó galériájából (rákattintva nagyban is megtekinthetőek):

Rengeteg további ötlet, a gyártó galériájában és Pinterest-en

Fontos különbség: 
Hygrolon® ~35 cm-ig magától  feltudja szívni a nedvességet,  fölötte rásegítés szükséges,
EpiWeb® csak vízpumpa (a maximális magasságot a vízpumpa emelési magassága szabja meg) vagy párásítórendszer segítségével tartható nedvesen!

Tovább a webáruházunkba a EpiWeb® termékekehez. 

Hygrolon® és EpiWeb® mohásítása, növényesítése: 

Mohásítás kezdőknek:

A Dusk Tropic mohamix helyett használhatunk akvarisztikai mohákat (jávai, karácsony, flame, spiky stb.) is, mert a Hygrolon® és EpiWeb® ideális feltételeket biztosít számukra is. Kezdő “mohásítóknak” a vágódeszkán apróra vágott akvarisztikai mohát (pl.: jávai) javasoljuk ecsettel felvínni, mivel így,  akár 2-3 hét alatt is látványosabb eredményt tudnak elérni, mint a Dusk Tropic mohaspórával! Amire figyelni kell, hogy a moha ne száradjon ki. Low tech ként is működik, de persze természetesen erősebb fénnyel illetve növénytápozással gyorsítható.

Mohásítás profiknak, haladóknak:

FIGYELEM, FONTOS! A Dusk Tropic mohaspóra csak haladóknak/profiknak ajánlott! Mivel működéséhez erős megvilágítás, jó szellőzés, lágyvíz, növénytápozás, sok türelem szükséges! Low tech-ként nem fog működni!

Keverje össze a Dusk Tropic mohamixet szoba hőmérsékletű vízzel úgy, hogy híg joghurt szerű állagot kapjon, majd 1-2 órát pihentesse. Ecsettel vigye fel a Epiweb®-re vagy Hygrolon®-ra, 1-3 mm vastagságban. Kb. 1 hónap múlva kezdenek majd megjelenni a zöld előtelepek (protonema), először csak foltokban, mintha algás lenne a felület. A teljes mohásodás optimális esetben 3-4 hónapot vesz igénybe. A használatáról fentebb a Hygrolon®-nál talál videót.

mohaspóra ecsettel való felvitele

Amire érdemes odafigyelni a mohaspóra mixes mohásításnál: A felületet folyamatosan nedvesen kell tartani, nem száradhat ki! A lágyvíz, vagy az esővíz használata javasolt. A legideálisabb megvilágítás: 5000-6500 Kelvines, ~7000 Lux/m². Célszerű Skylight professzionális növényes lámpákat használni, ezekkel már szépen elindul mohásodás. A mohaspóra felvitele után rendszeresen növénytápozni kell! Amenyiben állat is van a terráriumban, akkor csak akvarisztikai célra is alkalmas növénytápot használjunk! Az algásodás és a cyanobaktériumok megjelenése ellen jó szellőzést kell biztosítani!

Mohásítás növényesítés egyéb mohákkal, növényekkel:

A legtöbb akvarisztikai növény eredeti élőhelye mocsaras vidék, ahol csak időnként kerülnek víz alá. A dísznövény kertészetekben úgynevezett árapály tálcákon, nevelik őket úgy, hogy gyökereik vízben vannak, a leveleik viszont szárazon, magas páratartalom mellett.  Emiatt egy  Hygrolon®-os és EpiWeb®-es terrárium is jó választás számukra.

Mohásítás hazai mohákkal: A haza “vadon” szedhető mohák korlátozottan alkalmasak terráriumi tartásra, mert a mérsékelt égövi viszonyokhoz (4 évszakhoz) vannak biológiailag berendezkedve, a terráriumban lévő állandó hőmérsékletet és párát nem viselik el. Ha mégis ilyen mohát szeretnénk 2 fontos dolgot kell figyelembe venni, úgymint, nagyon sok hazai moha védett, illetve megvan a kockázata, hogy valami nem kívánt élőlényt is behurcolhatunk vele, ha nem vagyunk elég körültekintők.

Növényesítés trópusi növényekkel: A legtöbb trópusi, párakedvelő növénynek úgymint:  páfrányoknak, orchideáknak, ritka miniatűr orchideáknak (Lepanthes sp. stb.) és más epifita növények is kiváló közeget teremt a Hygrolon® és az EpiWeb® is. Az ültetésük egyszerű, dróttal hozzá lehet tűzni, illetve damillal vagy valamilyen kötözőanyaggal hozzá lehet kötni. A rögzítést később, amikor már belegyökeresedtek a növények az anyagba, el lehet távolítani.

Gyártó: Dusk Tropic (Svédország)
Fényképek forrása: http://www.dusk.sehttp://epiweb.se/
Szöveg: Rekusz Brekusz Webáruház és Békatenyészet

Kérdés esetén keress bennünket bizalommal!  További hasznos cikkeket találsz a folyamatosan bővülő tudástár menüpont alatt is!

Hygrolon®, EpiWeb® termékek, kedvező áron megvásárolhatók: Webáruházunkban