Babzsizsik (Callosobruchus maculatus)

Az alábbiakban egy nagyszerű eleségállatra szeretnénk felhívni a figyelmet, a babzsizsikre (Callosobruchus maculatus). A nagyszerűsége a „gondozásmentes” tartásában rejlik, illetve hogy nem veszélyes a lakásunkban tárolt élelmiszerekre, mert a többi zsizsikkel szemben, ez a fajta nem fog beköltözni a spájzban tárolt lisztbe, rizsbe, gabonákba, tésztába stb. Az egyedüli veszélyt az elégtelen csomagolású (zárt nejlonzacskó tökéletes védelem) borsóra és babra jelenti.

babzsizsik mikroszkóp alatt

A babzsizsik tulajdonképpen egy mezőgazdasági kártevő (mint sok más eleségállat a terrarisztikában, akvarisztikában) az egész világon elterjedt, itthon a trópusi változata (Afrikai és Ázsia) beszerezhető. A trópusi változat tud repülni –  igaz csak kiemelkedésekről, peremekről-, de síkfelületről nem. A hidegebb éghajlati változat teljesen röpképtelen.

A  tenyészet készítése rendkívül egyszerű. Már egy 0,5-0,75 literes eldobható ételes doboz is elég hozzájuk (ez csak a minimum méret), de a tároló edény magassága nem mérvadó, inkább az alapterület számít. Igazából minél nagyobb a doboz annál több zsizsik lesz benne. Az eldobható ételes dobozoknál célszerű odafigyelni, hogy a doboz teteje szorosan záródjon, a laza tetőt, ha nagy tömegben vannak képesek fentebb nyomni és megszöknek az így kialakult résen. A tenyészet  egyedüli ellensége a nem megfelelő szellőzés, ugyanis ennek hiányában a benne lévő magok elkezdenek penészedni, kihajtani, rohadni stb… A lényeg, hogy a tárolóedény tetejét és oldalát alaposan ki kell szurkálni egy tűvel, vagy rajzszöggel. A nagyobb edények tetejét ki szoktam vágni és egy szúnyoghálónál sűrűbb hálót (pl. muslica szökés biztos háló) ragasztok rá. A tárolóedény aljára 1,5-2,5 cm vastagon vegyesen mungóbab (bioboltokban kapható) és vetőborsó (rovarlőszerrel nem csávázott) keverékét kell önteni. A fehér színű apró- és a nagy tarkababot  viszont  nem szeretik. Indítómennyiségnek minimum 30-40 kifejlett bogarat érdemes beletenni a dobozba, vagy egy beindult tenyészetből egy kevés borsót-babot, zsizsikestől  kell átönteni.

A bogarak apró ovális (0,75 mm hosszú) átlátszó petéket raknak a magok felületére illetve a doboz oldalára. Ha kikelt belőle a lárva, akkor fehér színűvé változik a pete. A lárva beátrágja magát a bab vagy borsó külső héján és egész lárva időszak alatt a mag belsejében marad és folyamatosan táplálkozik belőle. A lárva állapot végén egy kis ablakot rág a magba úgy, hogy a külső héját elvékonyítja, de nem töri át. A következő állapot a bábállapot. A bábból kikelő bogarak átrágják magukat a mag héján, és kimásznak belőle. A magon kicsi lyukak maradnak utánunk, a kisebbekben, mint pl.: a mungóbab csak 1, a borsón vagy a nagyobb babokon akár 2-3 lyuk is lehet attól függően, hogy a méretéből adódóan hány lárvát volt képes táplálni. A kikelt zsizsikek 2 nap alatt ivaréretté válnak  és a 10-14 napos életük folyamán nem táplálkoznak és isznak, csak folyamatosan párosodnak és petét raknak. Egyes források szerint, ha cukros vizet kapnak, akkor a nőstények a nagyobb energiatartalom miatt még több petét raknak, de Mi ezzel nem kísérleteztünk, nehogy a magasabb páratartalom miatt bepenészesedjenek a  tenyészet, mert e-nélkül is eléggé szaporák. A petéből hőmérséklettől (22-30°C) függően 3-7 hét alatt lesz kifejlett bogár (25°C-on 4 hét). Ezen időszak alatt nincs velük semmi teendő, csak ellenőrizni, hogy kikeltek-e már. A szüretelésükhöz egy összegyűrt papírtörlőt célszerű betenni hozzájuk, amire ha felmásztak, egyszerűen egy etetőpohárba rázhatók. Meglepően gyorsan másznak, de azért aki röpképtelen muslicához van szokva, annak nem okozhat meglepetést.

A méretük egy picit nagyobb, mint a nagyméretű muslica (D. hydei), kb. 3-4 mm hosszúak és 1,5-2 mm szélesek. A hímek rövidek és tömzsibbek, a nőstények hosszúak és vékonyabbak. A nyílméregbékák közül a kisebbek nem tudják elfogyasztani, de olyan 3-3,5 centis mérettől már meg tudják enni. Első alkalommal mindig gyanúsan fogadják az új ételt, van hogy többször bekapják és kiköpik őket, ez köszönhető annak is, hogy a muslicánál keményebbek, de hamarosan rájönnek, hogy ez is finom csemege.  A békákon kívül gekkók, bébi kaméleonok, pókok stb. számára is kiváló eleség!

A babzsizsiknek elég magas a zsírtartalma, ezért maximum heti 1 alkalommal szabad a békáknak adni, elkerülendő elhízást. Viszont pont ezért jó kondícióba hozó eleség egy hosszabb utazás előtt, vagy után.