A nyílméregbékáink egészség megőrzése – a vitaminok

A legszebb terrárium is lehangoló, ha a benne lévő állatok nem életerősek, bágyadtabbak, fakó színűek, sőt már esetleg olyan súlyos a helyzet, hogy kórosan soványak. A természetben a nyílméregbékák nagyon sokféle eleségállatot fogyasztanak amiknek, teljesen más és más a beltartalma (vitaminok, ásványi anyagok, aminosavak, és még hosszan sorolhatnánk) attól is függően, hogy az előtte mit evett. Terráriumi körülmények között sajnos legjobb esetben is, csak maximum fél tucat tenyésztett eleségállattal tudjuk etetni nyílméregbékáinkat. Ezekben sajnos elenyészően kevés a kalcium a D3- és az E vitamin. Pedig a D3 vitamin elengedhetetlen a kalcium felszívódásához, ami nélkül nem fejlődik a csontozat. Az E vitamin pedig, az endokrin rendszerhez (szervezet működését szabályozó hormonok kiválasztásáért felelős szervrendszer) elengedhetetlen. Van egy másik vitamin, amiről eddig még nem volt szó, az A vitamin. Pedig jelentős szerepe van a gyufaláb (SLS=Spindly Leg Syndrome) kialakulásában. Az ebihalaknál jelentkezik, amikor megjelennek a mellső lábak, azok csökevényesek, az egészséges ebihaléval összemérten pálcikának hatnak. A lábak ilyenkor annyira gyengék, hogy a kis béka nem tud rátámaszkodni, inkább csak hason csúszik. Sajnos ez egy gyógyíthatatlan fejlődési rendellenesség, ezért csak megelőzéses jöhet szóba. Több tényező is befolyásolja a kialakulását (hőmérséklet, víz keménysége, a víz tisztasága stb…) , illetve a szülők A vitamin hiánya.  A vitamint adagolva a nyílméregbékák étrendjéhez, nagy eséllyel csökken az SLS kialakulásának esélye. A másik pozitívuma ennek a vitaminnak, hogy a sorozatban rossz petéket rakó állatoknál (ha nem genetikai az ok) is javulást hoz a peték termékenységében. Lehet kapni külön nyílméregbékák részére A- vitamint  (Repashy Vitamin A), de könnyen túl lehet adagolni, ami mérgezéshez vezethet. A tapasztalatok azt mutatják, hogy normálisan petéző állatoknál elég havi 1X, a rossz petéket rakó állatoknál, pedig maximum havi 2 alkalommal lehet használni.

Tenyészetünk, kifejlett állatainak (2 naponta etetünk) havi “minta” vitaminporozása

A Repashy Vitamin A Plus-al kapcsolatban nagyon pozitív tapasztalatunk van: évekkel ezelőtt az egyik azúrkék nyílméregbéka (Dendrobates tinctorius azureus) csapatunk elkezdett sorra terméketlen petéket rakni, ami meg termékeny volt, annak meg nagy része a gyufalábú utód lett. A szülőkön nem látszódott semmi, ugyanúgy néztek ki mint előtte, ugyanúgy viselkedtek stb. Több vitaminnal kísérleteztünk hónapokon keresztül sikertelenül, amik előtte beváltak azokkal sem javult semmit a helyzet. Külföldi fórumokon próbáltunk megoldást találni, az egyik helyen az A vitamint ajánlották. Gondoltuk kipróbáljuk, mert rontani már nemigazán lehetett a békák életképes utódainak számán. Már az első használat utáni petézés is sokkal jobb volt, mint az azt megelőzőek, a második alkalom után teljesen vissza állt az eredeti termékenység. Azóta is elégedetten  használjuk ezt a készítményt.

Repashy Vitamin A Plus

Amennyiben valaki nem szeretne külön A vitamint vásárolni, akkor olyan készítményt kell választani, amiben alapból megtalálható ez is. Ilyen például a kifejezetten nyílméregbékáknak kifejlesztett és Hollandiában gyártott Dendrocare. Nem csak az A- (legalább 2x több van benne, mint az általános hüllő vitaminokban), D3- és E vitamin, de még a kalcium tartalma is magas.

Dendroscare 50 és 100g-os kiszerelés

További javaslatok békáink egészség megőrzésével kapcsolatban:
– A felbontott vitamint minden esetben hűtőben tároljuk és írjuk rá a felbontás dátumát. Innentől számítva maximum 1 éven belül cseréljük újra, mert 1 év után a vitamintartalmának jó része már valószínűleg elbomlott.

– Különböző gyártók, különböző vitaminporait használjuk felváltva, mert egyik vitamin se felel meg 100%-ban annak, mintha a nyílméregbéka az eredeti élőhelyén lévő rovarokat fogyasztaná. Illetve lehetőleg használjuk speciális vitaminokat is, pl.: A vitamin, Supervite vagy magas pigment tartamú készítményeket (Repashy SuperPig).

– Töltsük fel az eleségállatainkat is vitaminnal (angolul gutloading) A rovarok egy részére már kapható direkt erre a célra szolgáló zselé, illetve létezik olyan is, amit házilag kell elkészíteni. Az eleségállat feltöltése különösen, akkor fontos, ha az etetés előtt sokáig volt az tárolva. Ennek természetes módja például: egy szelet alma, répa vagy valamilyen gyümölcs, zöldség adása pl. a tücsköknek, 1-2 órával a feletetése előtt. A feltöltésnek fontos szerepe van az eleségállat hidratáltságában is.

– Akinek van ideje és lehetősége, bátran ajánlom a rétplankton gyűjtését, ez az egyik legjobb táplálékforrás nyílméregbékáink számára. A módszer egyszerű, egy sűrű szövésű hálót (pl. lepkeháló), kell a fűben folyamatosan húzni, lehetőleg gépjármű forgalomtól és mezőgazdasági műveléstől messze eső helyet válasszunk. Az összegyűjtött rovarokat, egy olyan dobozban kell a terráriumba tenni, amire szúnyoghálót ragasztunk. Ami átfér a háló lyukain, az pont jó méretű eleség a békáinknak. Illetve, ha találunk egy levéltetves ágat vagy levelet, azt is betehetjük a békákhoz, állataink örömmel fogják őket összefogdosni.  A „vadon” gyűjtött eleség pozitív hatásai bőven túlmutatnak az esetleges paraziták behurcolásának veszélyénél!

– Rengeteg különféle vitamint használhatunk hiába, ha csak egyféle eleségállatot kapnak a nyílméregbékáink. Etessünk, minél változatosabban, ez a legfontosabb kedvenceink egészsége szempontjából. Gondolatébresztőként: gondoljunk, bele milyen lenne az élet, ha mást nem ehetnénk csak pirítóst!

Repashy vitaminok

További hasznos cikkeket találsz a folyamatosan bővülő tudástár menüpont alatt is!

Az álatlunk is használt vitaminokat meg tudod vásárolni a webáruházunkban.