Vajon Nekem való a nyílméregbéka tartása?

Kacérkodsz a békatartás gondolatával, de nem vagy biztos benne hogy megfelelő életkörülményeket tudnál Nekik biztosítani?

Röviden, tömören összeszedtük a legalapvetőbb dolgokat, olvasd végig és ha kedvet kaptál és elmélyülnél a témában ennek a cikknek a fényképekkel és videókkal kibővített változatát ajánljuk figyelmedbe: Minden, amit a sikeres békázáshoz tudni érdemes

Mérgező-e? Meg lehet-e fogni?
A nyílméregbékák a vadonban a mérgüket az elfogyasztott rovarokból nyerik. Mivel terráriumi körülmények között nem kapnak ilyen eleséget, ezért nem mérgezőek, tehát meglehet őket fogni.

Hangjuk
Nappali állatok, ezért főként nappal van hangjuk, éjszaka ők is alszanak. Hangerőben és hangban fajonként eltérőek: Vannak alig halható és hangosabb fajok is, a a hangjuk lehet csipogás, csiripelés, pírregés vagy zümmögés szerű is.

Hőmérséklet igényük
Szobahőmérséklet: 20-26 °C. Az ettől magasabbat is elviselik, de 30 °C fölött (néhány faj kivételével) kevesebb, mint egy nap alatt elpusztulhatnak.

Páratartalom igényük
A páratartalom igényük  kb. 70-95%. Ezt a terrárium napi 1-2 alkalommal történő permetezésével könnyen el lehet érni. Amennyiben, van beépített csobogó vagy vízesés, akkor elég ritkábban is.

Nyílvíz igényük
Nyílt vizet, „tavacskát” nem igényelnek, de ártani nem árt (főleg nyáron), ha meg tudnak mártózni egy kis tálka vízben.

Tudnak-e a nyílméregbékák úszni?
Tudnak úszni, de nem úszóbajnokok, ha van tavacska  a terráriumban, legyen lehetőségük könnyen kikapaszkodni a vízből.

Milyen megvilágítást igényelnek a nyílméregbékák?
Mivel nappali állatok, annyi fény minimum kell nekik, hogy az eleségállatokat észrevegyék. A fény inkább a növényeknek szükséges.

Nyílméregbékák társas lények?
A nyílméregbékákat párban vagy csapatban érdemes tartani. A legjobb, ha egy fajt egy terráriumban tartunk, de kellő méretű terráriumban több fajt is vegyíthetünk, ha azok méretben és habitusban is hasonlóak.

Milyen társállatokkal tarthatóak együtt a nyílméregbékák?
Néhány törpe gekkó alkalmas lehet ,Pl.: gyászos gekkó (Lepidodactylus lugubris), tanzániai kék gekkó (Lygodactylus williamsi), Phelsuma klemmeri, stb.) illetve a vámpír tarisznyarákok is.

Meddig élnek a nyílméregbékák?
A nyílméregbékák hosszú életűek, a nagyobb fajok ~10-20 évig a kisebbek ~5-8 évig élnek.

Nyílméregbékák etetése, vitaminporozása
A nyílméregbékák csak légynél kisebb élő eleségállatot esznek: nagy röpképtelen muslica, apro röpképtelen muslica, napos tücsök, babzsizsik, trópusi fehér ászka, ugróvillás, levéltetű, rétplankton stb. Feletetés előtt minden eleségállatot vitamin porozni kell!

Eleségállatok beszerzése
A röpképtelen muslica vagy napos tücsök általában még vidéken is beszerezhető, illetve ahol nem, azoknak megoldás  az instant muslica táptalaj is, amihez csak víz kell és egy minimális adag kezdőmuslica. Röpképtelen muslica és táptalaj egész évben kapható nálunk, postázni is tudjuk, a muslicát télen temperált csomagban küldjük.

Nyílméregbékák etetése elutazás esetén
Önetetőként beválik, ha egy olyan pohár muslicát teszünk a terráriumba, amiből folyamatosan kelnek még ki, akkor ezzel a néhány nap áthidalható. Akkor sem kell megijedni, ha nincs benne muslica, csak nyüvek, ugyanis a békák a kis kukacokat is örömmel fogyasztják!

Nyílméregbékás terrárium mérete
Az optimális kezdőméret a 40x40x40 cm. Maximális méret nincs, minél nagyobb a terrárium annál jobb a békáknak. A túlzsúfolást kerüljük el!

Nyílméregbékás terrárium szellőzése
A legjobb, ha 2 szellőző van, 2 különböző oldalon, mondjuk a front üvegen és a tető üvegen, de van több jól működő, penészmentes egy szellőzős terráriumunk is. A szellőzőrácsnak mindenképpen a szúnyoghálónál kisebb lyukméretűnek kell lennie (pl. muslicabiztos háló), ha nem szeretnénk a muslicákat viszontlátni a lakás különböző pontjain.

Nyílméregbékás terrárium aljzata
Tenyészetünkben évek óta, gond nélkül, az alábbi talajréteg rendet használjuk: Legalulra égetett  agyaggolyó kerül, amire annak tisztán tartása végett egy hálót vagy műszálas szövetet kell teríteni. A hálóra sphagnum moha kerül, legfelülre pedig falevelek, de platán- és fenyőkéreg is mehet nyugodtan.  Persze ezen kívül számtalan féle-fajta elrendezés létezek, Nekünk fenti vált be, mind a tenyéssz mind a nevelő terráriumokban.

Nyílméregbékás terrárium hátterezése
A tér növelése és a természetesség hatásának fokozása érdekében, a terráriumokat mindenképp hátterezni célszerű. Rengeteg féle módszerrel és anyaggal lehet hátterezni: fehér cement, csemperagasztó, szilikon vagy elastupor (fedőréteggel megszórva), préselt parafa lap, Xaxim (páfránylap), Epiweb®, Hygrolon®, Gyári műgyanta háttér, stb. Ha valaki nem érez magában elég késztetést a saját kezű hátterezésre vagy egyszerűen csak nincs ideje, tőlünk is tud egyedi méretű, hátterezett, berendezett, növényesített, csobogós vagy anélkül terráriumot is rendelni.

Milyen strapabíró növényeket ültethetek a terráriumba?
Néhány könnyen életben tartható és beszerezhető növény a teljesség igénye nélkül: szobai futóka, nyíllevél, vitorlavirág, gyompálma, hálóslevél, kúszófikusz, szobai borostyán stb.

Nyílméregbékás terráriumi  növények
A magas páratartalom miatt, a legtöbb fa nem jöhet szóba. Amik nem penészednek: parafakéreg,  vasfa, mangrove gyökér, szavannafák, illetve nagyon jó szellőzés mellett: red moore, bambusz.

Nyílméregbékás terrárium takarítása
Az üvegfelületek takarításának rendszerességére nincs aranyszabály. Az aljzat és a háttér takarításának rendszeressége sok mindentől függ. Egy jól működő, nem túltelepített és lebontó állatokkal (ugróvillás, ászka stb.) benépesített terráriumot, nagyon ritkán (években mérik) kell nagy-takarítani, de a legfelső takaróréteget (pl. faleveleket) néhány havonta (ha már elpiszkolódott) célszerű cserélni.

Ha kedvet kaptál a nyílméregbéka tartásához olvasd el a fényképekkel és videókkal kibővített változatot is: Minden, amit a sikeres békázáshoz tudni érdemes